Newspaper article Meat the East 2019

Tuesday, 04-16-2019

Geduld, dat is de kunst op barbecuewedstrijd in Hengelo

VIDEOHENGELO - Een stukje vlees op de thuisbarbecue, zoals dat zaterdag en zondag bij de officiële barbecuewedstrijd in Hengelo werd bereid? Vergeet het maar. Tenzij u bereid bent een nachtje door te halen om het ultieme varkenslapje in 14 uren te garen.

 

Geheimen te over, op het parkeerterrein van de Makro zaterdag en zondag. Deelnemers aan de wedstrijd Meat the East praten in oppervlakkigheden over de kunst van het barbecueën. „Ieder team heeft zijn geheim”, zegt Demi van het team Smokey Bandits uit Apeldoorn. „Met name in de bereiding, kruiden, injectie. Mijn geheim? Haha, nee hou ik lekker voor mij.”

Het garen van vlees op de barbecue vraagt veel tijd.
 
Het garen van vlees op de barbecue vraagt veel tijd. © Annina Romita

Toch zijn er voor de huis-tuin-en-keukenbarbecueër wel wat tips te destilleren uit de antwoorden. „Geduld”, is een veelgehoord antwoord. „Goede muziek, geduld nemen, in de flow zitten en dan lekker langzaam het vlees bereiden”, zegt Demi.

Langzaam, dat is de kunst. Erik Morsink en Erik Hofland van Buurman & Buurman uit Enter weten dat precies. Ze doen bij deze serieuze wedstrijd van de Kansas City Barbeque Society (KCBS) weliswaar vooral mee als hobbyisten, maar hun teamgeest is net als die van de professionele deelnemers.

Morsink is bezig brisket te snijden, een stuk van de borst van een rund. „Dit vlees is gisteravond klaargemaakt om op de barbecue gegaan. Om een uur of 10 ’s avonds”, vertelt Hofland, die in Enter inderdaad de buurman is van Morsink.

Appelsap

Terwijl Hofland met de brisket naar de jurytent loopt, is hij bereid nog wat geheimpjes prijs te geven. „We marineren en injecteren het vlees vooraf”, vertelt hij. Injecteren? „Ja, met bijvoorbeeld appelsap. Of wat azijn”, verklapt hij. Wat precies...? Ja, dat zijn nu juist de geheimen van de ‘chef’. Maar het écht werk gebeurt ’s nachts. „Dan ligt het vlees op de barbecue langzaam gaar te worden. Het wordt dan geregeld besproeid, om het niet uit te laten drogen. We wisselen dan om de twee uur, zegt Hofland.

Vijf gerechten worden zondagmiddag ingeleverd. Over het parkeerterrein lopen tussen 12.00 en 14.00 uur voortdurend leden van barbecueteams met piepschuim bakjes naar de jurytent. Ze houden het bakje vast alsof het iets zeer breekbaars bevat. En soms gaat het in looppas, want de jury hanteert een streng tijdvenster voor elk gerecht.

If you are looking, you ain’t cooking

Juryleden

Vriendschap

In de tent zitten aan een stuk of 20 tafels de juryleden uit de bakjes te proeven. „Nee, geen foto’s binnen”, klinkt het streng. Goede kans dat daarbinnen de 4 leden van het All Seasoned Dutch BBQ-team hoge ogen gaan gooien. „We zijn al eens tweede van Europa geweest met de kip, zevende van de wereld met bacon, vijfde van de wereld met ‘whole hog’ – heel varken”, klinkt het niet zonder trots.

Ze hebben wel een tip: „If you are looking, you ain’t cooking. Als je het vlees erop hebt, deksel dicht en laat maar gaan. Het komt wel goed.” Hun belangrijkste ingrediënt: vriendschap. „Je zit wel van vrijdag tot en met zondag bij elkaar op de lip.”

Share »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Sponsors