Glampings Kroatie, een chique tent aan de Adriatische kust

Glamping, een manier van kamperen die de feel van een luxe hotel heeft. Terwijl je toch ook de voordelen van ‘buiten’ en de natuur geniet. Glamping is eigenlijk een combinatie van ‘glamorous’ en ‘camping’ en in feite dus lekker luxe kamperen. Met vaak mooie tenten en alles dat je op vakantie nodig hebt meteen bij de hand. Een keukenblok met uitrusting, een eigen sanitair, lekkere hang meubeltjes, enzovoort. En met glamping is het ook gedaan met die wachtrijen voor de publieke campingtoiletten.

Glamping is nog niet zo heel oud. Pas nadat het in Amerika en Engeland een hype werd, gingen ook Nederlanders aan de haal met glamping. Vanaf 2015 begonnen vakantiegangers glampings te boeken. De Corona Crisis heeft glamping voor velen nog interessanter gemaakt. Zon, mooie natuur en kust zijn vaak prachtige combi’s om luxe te gaan kamperen. En dan komt Kroatië snel om de hoek. Er is veel namelijk veel animo voor glampings Kroatie.

Glampings Kroatie – neerstrijken in Istrië

Er is tegenwoordig ook een fraai arsenaal aan glampings beschikbaar in Kroatië. In elke regio kun je wel terecht voor een luxe kampeervakantie. Bijvoorbeeld in Istrië, het schiereiland dat boven in Kroatië ‘hangt’. Lekker luieren en buiten genieten terwijl je inkopen doet in gezellige kunstplaatsen zoal Rovinj; of het strand zoekt bij Porec. Dit stadje is een echt glamping centrum van Kroatië en bulkt van de bezienswaardigheden. Waterratten zullen graag scheepgaan en de eilanden van het nationaal park Brijuni verkennen. Voor cultuursnuivers is Istrië rijk aan historie. Het was dan ook onderdeel van het grote Venetiaanse rijk. Ook de oude Romeinen bouwden hier zoals te zien is aan het prachtige amfitheater van Pula.

Luxe kamperen in Dalmatië

Iets zuidelijker in Kroatië in ligt Dalmatië. Dit is een toeristische kuststreek bij uitstek. Hoewel niet iedereen alleen maar komt voor strand, water en eilanden. Na de succesvolle serie Game of Thrones komen er ook veel Thrones Fans naar Dalmatië; natuurlijk vooral voor de monumentenstad Dubrovnik die model stond voor Kings Landing in the Game of Thrones. Ook de steden Split en Zadar zijn de moeite waard, met prachtige musea en vrolijk avondleven. Hier en daar vind je aan de Dalmatische kust ongelooflijk mooie pareltjes zoals Trogir. Over pareltjes gesproken: Dalmatië heeft een parel eiland, Mljet. Sprakeloos mooi.Heerlijk om overdag te duiken en te snorkelen en dan in de zwoele avond voor je glamping tent lekker de dag na te keuvelen. 

Glampings Kroatie, natuurlijk ook aan zee

Een zomervakantie op glampings Kroatie kan natuurlijk niet zonder zwembad op het campingterrein. Wil je meteen de zee in kunnen? In Kroatië staan veel glampings op zeer korte afstand van de Adriatische Zee. En honderden langgerekte eilanden. De hondstrouwe viervoeter mag ook op tal van glampings mee. Met het hele gezin en hond wordt een luxe kampeervakantie op een camping Kroatie aan zee wel heel tof. Niet iedereen hoeft de mogelijkheden van een grote glamping; er zijn er genoeg die iets knus zoeken. Glampings zijn er ook genoeg in dat kleinere formaat. Bovendien liggen juist deze glampings op prachtige locaties. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.